Üdvözöljük honlapunkon!

Kedves Látogató!

A Pusztasomorján kiásott egyik X-XI. századi sírban talált, I István király pénze azt igazolja, hogy e vidék már akkor magyar érdekterületként szerepelt. Az a tény, hogy a magyarok e vidéken először 896-ban jelentek meg, valamint az a körülmény, hogy a X. században itt a Huba-nemzettséghez tartozó Szorárd (Zovárd) és Lél hadnagyok törzsét találjuk, kétségtelenné teszi, hogy a honfoglalást követő századokban e terület magyar nemzetiségű volt.
A település legkorábbi magyar neve:

Vizenálló Gesztenicze

Később Gesztence (1279), majd felvette a templom patrónusa után Sancta Maria, vagyis Samarja, mely hasonulás folytán előbb Somorja lett (1400) majd Puszta-Somorja (1686).
Mosonszentjános és Pusztasomorja 1970. július 1-én közigazgatásilag egyesült Jánossomorja révén.
A római katolikus Szent István király templom a XV. században épült, gótikus eredetű. Mai formáját barokk stílusú átalakítás során 1750 körül nyerte el. 
A templom műemléki védelem alatt áll 3755 törzsszámon és 4473 KÖH azonosítószámon.
A Pusztasomorja Templomáért Alapítvány 1992-ben azzal a céllal alakult, hogy a templom karbantartását, felújítását a hívek és támogatók adományaiból finanszírozza, ha szükséges koordinálja az itt folyó munkát. A templom folytonos munkát ad mindenkinek, akit az épület sorsa megérint. Ez a templom a településrész legrégibb vallási központja, mely valódi történeti értékekkel bír és ezért ez a legértékesebb épület.
Mindenkit, aki az internet segítségével ellátogat honlapunkra szeretettel köszöntünk!
Fontos számunkra, hogy nem felejtettek gondolni arra a közös pontra, mely összeköt minket a templom által.

Kelt: Jánossomorja, 2015. Szent Iván havának 19. napján